Αγγειοπλαστικη Σκοπελου Ροδιος

Αγγειοπλαστικη Σκοπελου Ροδιος

Τρίτη γενιά αγγειοπλάστης, με κυκλαδική καταγωγή. Η οικογένεια του έχει γράψει ιστορία στην τέχνη της αγγειοπλαστικής. Ο παππούς του, ο Νικόλαος Ρόδιος ή Παπαρόδιος, που καταγόταν από την Κύθνο, εγκαταστάθηκε στη Σκόπελο το 1900. Ηταν έμπειρος και σπουδαίος καλλιτέχνης, εμπνευσμένος από τα αριστουργήματα των αρχαίων αγγείων, έμαθε την τέχνη στο Βοτανικό, στα αγγειοπλαστεία του Λεβαντή. Ήταν τόσο καλός δε, που οι αρχιμάστοροι εκεί τον φώναζαν από δεκατεσσάρων ετών μάστρο – Νικόλα. Όπως μας είπε ο εγγονός του Νικόλας Ρόδιος, δούλεψε σε πολλά κέντρα κεραμικής εκτός Ελλάδας, στην Τουρκία, στη Ρουμανία και την Αίγυπτο, αλλά αυτό δεν επηρέασε καθόλου τη δική του τεχνική που βασιζόταν καθαρά πάνω στην κλασσική αρχαιολογική τέχνη. Από το 1907 άρχισε να παίρνει μέρος σε εκθέσεις και συγκέντρωσε με τα έργα του πολλά διεθνή και ελληνικά βραβεία. Τα έργα του, είχαν τόσο όμορφες γραμμές που δύσκολα τα ξεχώριζες από τα αρχαία καλλιτεχνήματα. Περιζήτητα την εποχή εκείνη και στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για την στιλπνότητα και το ανεξίτηλο μέλαν χρώμα των αγγείων του, το 1930 πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος του έστειλε επαινετική επιστολή για τα έργα του.
Η εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, τον αναφέρει ως τον πρώτο Ελληνα δεξιοτέχνη του τροχού και ως πατέρα της αγγειοπλαστικής, ενώ η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε και πήρε τιμητική σύνταξη του Δημοσίου. Από το εργαστήριο του πέρασαν τότε αρκετοί πολιτικοί της εποχής εκείνης αφού η Σκόπελος ήταν τόπος εξορίας εκείνα τα χρόνια. Πολιτικοί όπως ο Ράλλης, ο Μπαλτατζής, ο Καλιμασιώτης επισκέπτονταν το εργαστήρι του και θαύμαζαν και αγόραζαν τα έργα του.
Την τέχνη του ο παππούς Νικόλαος τη δίδαξε στους γιους του Γιώργο και Βασίλη Ρόδιο. Ο Βασίλης ασχολήθηκε με την τέχνη ακολουθώντας την τεχνοτροπία του πατέρα του, και συμμετείχε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις όπου βραβεύτηκε και διακρίθηκε. Ο αδελφός του ο Γιώργος ο Ρόδιος που δούλευε από δεκατεσσάρων χρονών κοντά στον πατέρα του «πέρασε» την τέχνη και τη γνώση του και στο γιο του το Νίκο Ρόδιο, έναν αξιόλογο άνθρωπο και καλλιτέχνη που χρησιμοποιεί τα ίδια παραδοσιακά μέσα παραγωγής και εκτός από τα παλιά αρχαιοπρεπή σχήματα στα αγγεία του έχει καθιερώσει και άλλες φόρμες. Το εργαστήρι και το μαγαζί με την έκθεση των αγγείων του Νίκου του Ρόδιου θα το βρείτε στην πόλη της Σκοπέλου. Το τηλέφωνο του είναι. 2424022779

 

No comments so far.

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Website Field Is Optional